www.charlottestorij.nl

We hebben het vroeger allemaal wel eens op de camping gedaan toch? Ik heb het over het spelletje: jeu de boules! Verklaar me voor gek maar ik had dit dus nog nooit zelf gespeeld. Wel eens gezien en ik weet wat het is maar nog nooit zelf een bal gegooid. Daar kwam vandaag verandering in! We gingen namelijk met onze fulltimers naar de jeu de boules bar in Utrecht! Ik vertel je er in deze post meer over 🙂

Spelletjes zoals Bowlen en paintballen kennen we inmiddels al en ik weet niet of ik nou heel blij werd van dat laatste haha! Maar nu is er dus jeu de boules! Klinkt misschien suffig maar is het totaal niet! En daar zorgt de Jeu de boules bar in Utrecht voor! Een super hippe plek waar je naast een balletje gooien ook kunt dineren, borrelen, keus hebt uit heerlijke speciaal bieren en er een top sfeer hangt! Met maar liefst 11 banen om jeu de boules te spelen! De locatie is heel gemakkelijk te vinden en per voet of fiets te bereiken. Het is vanaf Utrecht CS ongeveer 5 tot 10 minuten lopen. Ideaal dus!

Wij hadden hier ons team uitje met de fulltimers. Super gezellig, 7 meiden, in voor een spelletje jeu de boules! Bij binnenkomst merk je meteen een superleuke sfeer, beetje retro maar ook helemaal van deze tijd. Wij hadden een baan voor 2 uur en tussendoor kregen we drankjes en 2 keer hapjes. Prima voor dit tijdsbestek. Je kunt natuurlijk, afhankelijk van het arrangement zelf bestellen wat je wilt. Ook is er een optie om na afloop van het spel nog lekker na te borrelen of te dineren. De kaart zag er super uit!

Maar, terug naar het spel! Als je zoals mij dus nog nooit jeu de boules hebt gespeeld zijn de spelregels wel even handig. Je kunt natuurlijk ook met je team eigen regels maken. Het is super easy en uiteindelijk heel leuk! En nog best fanatiek haha!

HET DOEL


Een spel bestaat uit een aantal rondes. Het spel is afgelopen als een team dertien punten heeft. Je hebt een but en de jeu de boules ballen. De but is het kleine balletje wat je gooit voor het spel begint.

Per ronde moet je zorgen dat er zoveel mogelijk ballen van jouw team dichterbij de but liggen dan de beste bal van het andere team. Voor iedere bal die dichterbij de but ligt dan de dichtstbijzijnde bal van de tegenstander, krijgt het winnende team 1 punt. Het verliezende team krijgt geen punten.

Je speelt jeu de boules altijd in twee teams. Afhankelijk met hoeveel personen je komt, zijn de volgende teamindelingen mogelijk:

  • Tete-a-tete: twee teams met elk 1 speler; iedere speler heeft 3 ballen.
  • Doublette: twee teams met elk 2 spelers; iedere speler heeft 3 ballen.
  • Triplette: twee teams met elk 3 spelers; iedere speler heeft 2 ballen.

Wij speelden Triplette. Je kunt dus ook solo tegen elkaar strijden voor de winst!

Het spelverloop is verder als volgt:

Een van beide teams gooit als eerste een bal zo dicht mogelijk bij de but. Hierna gooit het andere team. Deze probeert een bal dichter bij de but te werpen. Lukt dit niet, dan blijft dit team net zo lang gooien totdat er een bal dichterbij de but ligt dan de beste bal van het andere team.

Lukt dit niet, dan mag het andere team alsnog al hun ballen gooien om meer punten te scoren Een ronde is voorbij wanneer alle ballen gespeeld zijn De punten worden geteld en houdt je bij op het scorebord. Vervolgens wordt het spel hervat door de werpcirkel naar de andere zijde te verplaatsen en in de tegenovergestelde richting te spelen. Het winnende team begint nu als eerste door de but en vervolgens de eerste bal te werpen. En zo ga je net zo lang door tot een team wint!

Ik merkte dat het echt wel fanatiek kan zijn en ik er plezier in had. Uiteindelijk won ons team en dat is natuurlijk altijd leuk. Het ging om het plezier en dat hebben we zeker gehad.  Wij hadden het borrel & toernooi arrangement maar ze bieden nog veel meer aan! Klik hier voor alle arrangementen. Jeu de boules klinkt dus suf maar is ontzettend leuk! Nogmaals zag de baan er leuk uit, was er een goede sfeer en de hapjes en drankjes smaakten goed. Ideaal dit voor een team uitje, een familie uitstapje, gewoon een leuke bezigheid in het weekend met vrienden of misschien wel een date… solo een balletje gooien? Wie weet 🙂

Je vind de Jeu de boules bar  op de begane grond van parkeergarage Paardenveld op loopafstand van Utrecht Centraal. Het adres is Paardenveld 3.  Je vindt het makkelijk aan de andere kant van de ingang van de parkeergarage, ter hoogte van de pop-up buitenplek ROOST aan de singel. Reserven kan makkelijk en snel via de website.

Heb jij wel eens Jeu de boules gespeeld?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *