www.charlottestorij.nl

Extreem koud buiten. Je kan niet meer met je tussenjas de deur uit, moet je dikke sjaal en wanten weer aan en we komen allemaal verkleumd thuis aan na een dag werk of studie. Ja, de Siberische beer noemden ze hem. En dat hebben we gevoeld. En hoewel het nu Maart is en je zou verwachten dat de temperaturen ook omhoog gaan is niks minder waar.. Het is nog steeds ijzig koud buiten. Ik deel graag mijn tips om deze dagen door te komen!

De lucht is helder en de zon schijnt! Het lijkt een heerlijke dag, maar je hoeft maar één stap buiten te zetten en die illusie is al doorbroken. De aankomende dagen blijft de temperatuur overdag rond het vriespunt, maar ’s nachts kunnen er temperaturen van -10 °C worden bereikt. De gevoelstemperatuur zal donderdagochtend zelfs dalen tot -15 °C of -18 °C!

Dat je de extreme kou het liefst wilt inruilen voor een warme, zomerse dag is meer dan begrijpelijk. Maar hé, de winterperiode kan ook heel gezellig zijn! Daarom zeven tips om deze dagen vol te houden en er misschien zelfs extra van te genieten!

B A B Y I T ‘ S C O L D O U T S I D E 

 


Heb je even geen belangrijke afspraken? Trek je favoriete hoodie, je meest comfortabele trainingsbroek en een paar hele dikke sokken uit de kast, pak een dekentje en zet Netflix op. Moet je wel naar je werk of naar school? Draag laagjes, het liefst drie! Ik heb dit zelf ondervonden op werk. Hoe meer lagen hoe beter! Onderaan kun je het beste kiezen voor iets dat strak en isolerend is. Kies als tweede laag voor een iets ruimer zittend kledingstuk, wat natuurlijk wel warm is. Vervolgens kun je het beste een winddichte jas aantrekken. En vergeet je sjaal en wanten niet!

 

Natuurlijk is het áltijd fijn om tegen iemand aan te kruipen, maar in de winter voelt dat toch net iets beter. Heb je geen partner? Geen probleem, knuffelen met je vrienden, ouders of huisdier werkt net zo goed! Lees: knuffelen met mijn teddybeer als Rob er niet is of even met hammie een onderonsje :)) Maar knuffelen met Rob is toch het allerfijnste wat er is <3

Het voelt vanzelfsprekend om je verwarming naar de maximale stand te draaien als je het koud hebt, maar verstandig is het niet. Je lichaam went aan de warmte, waardoor het contrast met buiten heel groot wordt. Als het binnen erg warm is, gaat je lichaam in ruststand. Als je eenmaal buiten komt, moet je lichaam veel harder werken om het weer warm te krijgen. Heel heet douchen voelt misschien als een verademing, maar ook dat is geen slimme actie. Het zal ervoor zorgen dat je het sneller koud hebt als je de douche uitstapt en het wordt moeilijker om daarna weer op te warmen. Wat ik vaak doe is dan een kruikje maken en daar word je vanzelf wel warm van 🙂

Helemaal verdrinken in zelfmedelijden is niet de oplossing. Tuurlijk kun je een dagje uittrekken voor Netflix, warme chocolademelk en pannenkoeken, maar de hele week niets productiefs doen zal je niet gelukkiger maken. Daar word je alleen maar ongelukkiger van.. Doe ook andere dingen die je leuk vindt! En onthoud: ook de winter gaat voorbij, al lijkt het soms iets langer te duren dan bij de zomer. Jezelf alvast inbeelden aan het strand, kan absoluut geen kwaad! Hallo vakantie!!

Naar buiten gaan om te gaan sporten is misschien nog even een brug te ver. Maar binnen wat oefeningen doen om je spieren warm te houden, kan absoluut geen kwaad. De kou kan je spieren ontzettend stijf maken en door te stretchen kun je dat voorkomen. Moet je toch veel buiten zijn? Blijf ook dan in beweging! Als je teveel stilstaat, ga je onbewust je spieren krampachtig aanspannen, waardoor je rug- en nekpijn kunt krijgen. Ohja, bewegen zoals ik doe op het ijs kan nooit kwaad natuurlijk. Meteen goed voor je lachspieren haha!


Als het koud is moet je lijf harder werken om op temperatuur te blijven. Eet en drink (geen alcohol!) voldoende en zorg dat je maag gevuld blijft. Het drinken van water zorgt ervoor dat je bloed niet stroperig wordt. iEW klinkt vies he.. Drink geen alcohol, want dat zorgt juist ervoor dat je nog sneller afkoelt. Warme dranken zoals koffie en thee, maar ook genoeg water is heel belangrijker!

Dus.. Genoeg warme kleding, thermo ondergoed, warme koppen thee, een kruik en wat postieve energie moeten je er deze dagen doorheen helpen! Gelukkig is het niet zo deprimerend met regen erbij maar toch blijft die kou irritant.. Tijd voor de lente, een heerlijk zonnetje en dan zeggen we heel snel gedag tegen die ijzige koude wind!

Hoe breng jij deze koudere dagen door? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *