www.charlottestorij.nl
06. 01. 2015

Een koortslip.. Wie kent hem niet? Het vervelende, rottige en vooral pijnlijke zweertje op je lip of vlakbij je mond.. Maar wat is een koortslip nou eigenlijk en hoe voorkom je hem? En als je dat irritante plekje weer eens hebt hoe kom je er dan snel van af? Ik heb helaas heel erg vaak last van een koortslip en voel me dan gewoon ziek omdat het zo pijn doet.. Vandaag deel ik graag met jullie mijn tips en wat meer nuttige informatie over de koortslip! Het grote koortslip artikel! Want hey, dit heeft ook wel een beetje met uiterlijk en beauty te maken toch!


Een koortslip? Wat is dat nou precies?


Een koortslip is niks anders dan een infectie van de huid. Een koortslip word ook wel virus genoemd: herpes labialis. Kort gezegd: een uitslag van blaasjes rond of op je lippen. In de meeste gevallen ontstaat het vervelende zweertje op de lippen of in de buurt van de lippen/mond. De klachten beginnen met een klein plekje dat jeukt, branderig aanvoelt of pijnlijk is. De huid word rood, zwelt op en er ontstaan vervolgens allemaal kleine blaasjes. Heel erg vervelend en pijnlijk dus! Na 3 dagen drogen de blaasjes meestal in en ontstaan er korstjes. Na 10 dagen is de plek genezen. Het vervelende van dit virus is dat als je het eenmaal hebt het bijna altijd terug komt… Vaak op dezelfde plaats. Zo heb ik er helaas 4 keer per 3 maanden last van en dat is veel. Heel erg veel.

Hoe ontstaat een koortslip?


Herpes Labialis heeft 2 herpes simplex virussen. Ze worden onderscheiden in 2 types. HSV type 1 veroorzaakt vooral de koortslip en HSV type 2 is vooral bekend als veroorzaker van genitale herpes of te wel de geslachts SOA.Het virus houdt zich schuil in de zenuwbanen van de huid, en kan vanuit deze schuilplaats weer toeslaan. Omdat het virus zich steeds weer terugtrekt in dezelfde zenuw, komt de koortslip ook typisch steeds op dezelfde plaats terug.Oorzaken van hernieuwde infecties zijn o.a. daling van de weerstand, ziekte (koorts!) en verbranding in de zon.

Wat mag absoluut niet als je een koortslip hebt ? Besmetting.


Een grote troost: koortslippen zijn niet gevaarlijk! Het is vooral pijnlijk maar het kan zelden kwaad. De blaasjes genezen vanzelf en kunnen af en toe terug komen. Gelukkig veroorzaken de blaasjes geen lelijke littekens tenzij de koortslip zo groot en pijnlijk is dat dit wel het geval is. Als je dus een verminderde weerstand hebt heb je er nog meer kans op. Een koortslip is niet gevaarlijk maar wel erg besmettelijk. Als je het virus eenmaal op hebt gelopen blijf je er 9 van de 10 keer last van houden. Besmetting vind plaats door o.a zoenen, knuffelen of ander lichamelijk contact. Ook kan je het overbrengen via een glas, een lipstick of een tandenborstel.Doordat het vocht in de blaasjes besmettelijk is kan een persoon met een koortslip ook bij zichzelf een besmetting overbrengen van de mond naar bijvoorbeeld een oog. Blijf dus bij iemand uit de buurt als je een koortslip hebt!

voorkomen?

Het liefste wil je de vervelende koortslip voorkomen! Dat bespaart een hoop ellende, pijn en gedoe. Denk aan niet kunnen zoenen met je vriend, geen lipstick op kunnen enz enz. Haha! Maar hoe voorkom je deze koortslip?
♥Zorg voor een goede weerstand, let op gezonde voeding, voldoende beweging en genoeg nachtrust.
♥Voorkom uitgedroogde en gebarsten lippen door ze regelmatig in te vetten.
♥Bescherm je lippen goed tegen direct zonlicht. UV-stralen drogen de lippen uit en vergroten de kans op een koortslip. Goed vettig houden met een balsem met SPF erin is helemaal goed!
♥Vermijd lichamelijk contact wanneer de andere persoon een koortslip heeft. Deel geen eten, drink ook niet uit zijn of haar glas, gebruik een aparte handdoek in de badmaker etc.
♥Wanneer je make-up of andere lipproducten gebruikt hebt tijdens een koortslip kan je ze beter weggooien. Het virus gaat in principe buiten het lichaam dood, maar kan ik sommige (vloeibare) producten nog overleven…


Behandelingen voor een koortslip.


Een koortslip ontstaat zomaar en gaat ook zomaar weer weg.Als je dan toch een koortslip hebt kun je er niks tegen doen om hem weg te laten gaan maar je kan er wel dingen voor gebruiken om de pijn te verminderen en hem te coveren. Zo heb je compeed lipblaasjes die erg handig zijn! Het zijn lip patches die je over je blaasje aanbrengt. Het verlicht de pijn en het branderige gevoel, zorgt voor een sneller herstel van de huid en bedekt het blaasje. De Compeed blaasjes komen in een pakje van 10 en kan je makkelijk mee nemen onderweg. Een patch blijft zo’n 8 uur zitten, je kan er mee eten en drinken en het verlicht de pijn. Ook heb je verschillende koortslip crémes die de pijn verlichten.Er zijn koortslip crèmes of tabletten die de werkzame stof aciclovir bevatten en het herpes simplex-virus bestrijden. Aciclovir staat ook wel bekend als acivir en acyclovir en onder de merknaam Zovirax en Herpolips. De antivirale tabletten met aciclovir zijn effectiever en sterker. Deze worden echter uitsluitend op doktersrecept verstrekt bij zwangerschap of indien je erg veel last hebt van koortslippen. Je hebt ook nog een paar huis tuin en keuken hulpjes die de koortslip helpen uitdrogen. Zo kan je bijvoorbeeld een papje maken van zout en dit aanbrengen op het blaasje. Prikt even maar helpt enorm goed!

nog wat handige tips! 


Je hebt geaccepteerd dat die vervelende blaasjes er nu eenmaal zitten en je moet er dus even doorheen. Na 3 dagen gaan de blaasjes indrogen en trekt die dag na dag een stukje meer weg. Na 10 dagen kan je de bad ass weer gedag zeggen en hopen dat die lang weg blijft! In de laatste dagen werken deze tips het beste:
➳smeer tandpasta op de koortslip. Dit droogt de blaasjes extra snel uit. ➳  breng een druppeltje citroen sap aan op de koortslip. Bijt even maar ontsmet hem goed ➳  insmeren met zinkzalf ➳ lippen schoon houden en regelmatig insmeren met vaseline ➳ jezelf even extra verwennen met een serie, chocolade en warme dekens. Je voelt je nu eenmaal niet helemaal fijn!

Ik heb altijd in de periode dat ik een koortslip heb dat ik me lusteloos en wat moeier voel… Mijn lip en mond doen zeer, ik ben chagerijning en kan amper goed eten. Erg vervelend dus! Helaas moet ik hier al bijna 8 jaar mee dealen. Ineens was die daar: de koortslip.. Heb jij er ook regelmatig last van? En wat zijn jou tips ? Ik hoop dat ik jullie een beetje meer informatie heb kunnen geven over dit vervelende virus. Ik vond het leuk om te maken en ben benieuwd naar jullie ervaringen!

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

6 reacties op “help! een koortslip!”

 1. Angela schreef:

  In deze tijd van het jaar is een koortslip echt mijn aardsvijand. Ik heb er ondertussen al 3 gehad. Ik gebruik meestal een speciaal zalfje tegen koortslippen (duh) van de kruidvat om dit kreng weg te jagen

 2. Céline schreef:

  Als ik een koortslip heb, dan zit hij meestal in mijn mondhoek. Daardoor scheurt hij iedere keer open als ik praat of eet en kan ik er ook niet zo’n doorzichtige pleister op plakken.
  Heel vervelend. Aan de andere kant zie je hem daar ook niet heel erg. Ziek voel ik me er vaak wel van. Veel kiwi’s eten en slapen en goed met koortslippenzalf smeren helpt dan het beste.

 3. Ismay schreef:

  Koortsuitslag is echt vreselijk en of het allemaal al nog niet erg genoeg is, heb ik het niet op mijn lip… maar rondom mijn neus! Het ziet er dan altijd net uit alsof ik vieze snotdorrels onder mijn neus heb hangen, bah! Ik schaam me altijd kapot. Een fijn artikel. Ik weet nu veel beter wat het nou precies is. Ik krijg het altijd als ik een wat verminderde weerstand heb. Dus ik hoop dat ik gewoon gezond blijf de komende tijd (voor altijd, hihi). Liefs!

 4. Nikita schreef:

  Handig artikel voor de degene die koortslip hebben, zelf heb ik daar geen last van.

 5. Manon schreef:

  Gelukkig heb ik het nog nooit gehad! (afkloppen) ik heb altijd wel erg last van kapotte hoekjes.

 6. chucky1012 schreef:

  Verschrikkelijk!
  Fijn dat er zulke goede producten zijn.
  Goed artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *